Saturday, January 18, 2014

From The Other Side

I once had an argument with my friends while we were discussing. The lecturer were sitting on his desk listening and observing us. The last thing we could do, we asked him.

"What do you think Sir?"

"I accept both arguments"


"Because you're allowed to see it from your perspectives. Though the question were actually with regards to murder, yet the way you (pointed at my friend) argued, you were able to convince me that it was actually a culpable homicide not amounting to murder, it is still acceptable"

He smiled and further said that..

"I'm here to train you to think. Not to think like me. But to think. If I limit your answer to only one kind of argument with the same kind of answer scheme, then I'm actually limit your rights and ability to see it from the other side"


By Syaiful Aidil Muliani

Monday, December 9, 2013

Tanda dia

One day pada pertengahan tahun 2013, bila pegawai bank minta aku menandatangani satu dokumen untuk disahkan, mata aku memandang tepat pada tanda tangan sendiri lalu senyuman terukir. Tampak gila? Mungkin. Tahu kenapa? Kene flashback 6 tahun lepas.


First time masuk pengawas. Mind set dari dulu memang da letak tak nak jadi pengawas, tp satu motivasi memecut dlm diri, harus, kene, wajib. Demi masa depan. Ya, aku da fikir masa depan since Form 3. Poyo? Persetankan. Jujur dari lubuk hati, aku tak tahu, tp mind set aku da fikir, pengawas ni sbhgn drpd latihan persediaan diri di masa akan datang. Well, aku da tanam nk jadi lawyer since form 2, kene tanam riak, takbur, bongkak keyakinan dlm diri kalau nk jadi lawyer. *orang cakap*. Aku buat je.

Set aside immaterial facts for a moment. *kata2 seorang law student acap kali dlm diskusi ilmiah. Memang poyo. Haha.* Yng aku nk cerita, seorang bidadari turun entah dari mana adalah one of the prefects. Bila 'roll-call', aku x fokus, aku lihat sekeliling. *bling*. Satu cahaya turun dari langit, fokus hanya pada dia. Hormon adrenalin dirembis. Itulah cinta. aw aww.. :P

Aku punya sayang dan cinta kt dia.. aku x pernah lokek mendoakan kejayaan dia dlm PMR. Aku doa aku punya ciput2 je.. sbb aku tahu aku x berapa pandai. :(

Aku pernah nk bercakap dgn dia masa satu meeting pengawas, sweet? Tak. Aku kene marah. Pasai aku dok hu ha hu ha satu habuk pun x berilmiah. Kat sini aku da affirm kan psychology research yg lelaki do something stupid infront of a girl yg dia suka. Blerghh. Well its true.

So, one day, x semena2, aku buat signature baru. Yg diakhiri dgn dua nama ni.. dia.. dan ayah aku. Anddd.. smpai sekarang aku pakai signature yg sama even the facts that aku da x jumpa dia bila masuk form 4, sbb dia dia pindah MRSM. Yg ni sweet, sbb da sebati even sometimes aku x ingat pun pasal dia. But! The signature always remind me of her. Until this year. 2013. She is part of my life and I am part of her life. She's my girlfriend merangkap future wife. *aminnnn* suara belakang tabir*

Back to 2013. Dia pernah ckp, dia crush kt aku masa 2011, masa hari keusahawanan sekolah,

Pernah dengar orang ckp mcm ni?

''that awesome moment when your crush's crush is you''? :)

Monday, October 14, 2013

The Legal Rapist

The article represents merely the personal view of the writer, Syaiful Aidil Muliani Mustapah by taking into account the necessary jurisprudence and legal perspectives.

The legal system evolves and accommodating upon centuries due to the facts that human are being civilized throughout times. Countries across the world as well as Malaysia are not neutral in amending the laws by taking into consideration of various perspectives for the greater good and prosperity of the citizens. Narrowing down into specific area which concerns with the perspectives of feminism, the issues of “Rape In Malaysia” was not in exception to be in part of the compulsory list to be over viewing over the whole story from the issues arose down to the area suggested to be reform.

Rape is defined as the crime, typically committed by a man, of forcing another person to have sexual intercourse with the offender against their will. According to Section 375 of Penal Code, simply provides that a man is said to commit “rape” who, except in the case hereinafter expected, has sexual intercourse with a woman under circumstances falling under any of the following descriptions - paragraph (a) against her will, (b) without her consent, (c) with her consent so much that the consent obtained under circumstances to make it invalid consent, (d) with her consent where misconception happens, (e) the consent given with the circumstances of deficiency of understanding, (f) with her consent where the offender used his position and last but not least, (e) where the consent given or not given when the girl is under the age of sixteen year old.

So much to say it is related with regards to the gender-based violence at most aspects. At some point, it concerns traditional patriarchal attitudes which speak about the notion of male ownership, control and dominance over women. Over a decade, the rape cases in Malaysia are raising and the statistic shows that a steady increase from 1, 217 of rape figure rises up to 3, 595 in the year 2010. This figure explains as a whole on why according to 2010 Malaysia Millennium Development Goals reported that Malaysia ranks among the highest in the world for reported cases of rape. Surprisingly, the study shows that most of the victims know the sex offenders or they were related to their assailants.

Considering the rate of prosecutions and the percentage of succeed in prosecuting the sex offenders, it makes almost a clear cut the visibility of loopholes exist in the idea of reducing the crime rate of rape as the government being so ambitious, ironically being silent upon the idea to reduce the crime rate of rape in Government Transformation Programme as well as in National Key Result Area. The rate of prosecution in the case of rapes in the year 2009 was only 162.

The idea of showing the rape cases statistically and a rate of prosecutions are to illustrate the idea of rape from Radical Feminism view and arguments they put forward.

Control”, “Power” and “Domination

There was once a view told that women are raped twice, first by the rapist and second by the system. The system that failed to protect women, the system that traditionally pointing out women as a subject of absolute sex and nothing less, the system that portrayed women as the rape case happened upon their own desire, they ask for it. This is what the system failed to do and of course, the rules of gender-based domination and violence took place upon powerless of women in social construct. 

Rape is one of the major issues where the contribution of feminist philosophical, social, legal and radical thought has been particularly prominent. In fact, the issue of rape exist long before it is known as ‘rape’ per se since the idea of women exist as second sex and sex object per se was used and broadly known to men – the sex community that hold the benchmark to almost everything. The idea of rape wasn’t exist and standing upon the treatment by the laws or any other issues brought by the social and cultural feminism, it exist and standing upon the idea of being control by the main sex i.e man. Thus, radical feminism was bringing into part to actually throwing out this idea and gender discrimination.

In the case of a man on trial for alleged murder or rape of a woman, the conduct, lifestyle and personality of the woman are the central to the question of guilt or innocence of the man. Rape, as with all gender-oriented violence, is a manifestation of power - the powerful man against the powerless woman.
One way in which rape sustains male domination is intimidation. In developing this point, several radical feminist authors have argued that rape functions as a terrorist social practice. As Susan Griffin puts it in her influential article Rape:

The All–American Crime,

"Rape is a kind of terrorism which severely limits the freedom of women and makes women dependent on men. [...] The threat of rape is used to deny women employment. [...] The fear of rape keeps women off the streets at night. Keeps women at home. Keeps women passive and modest for fear that they be thought provocative” 

Catherine A. Mackinnon, one of the well known radical feminism philosopher argues that in the type of society that we’re living on now, sexuality something more onto a social construct of male power: defined by men and forced on women, and constitutive of the meaning gender. Upon this, Mackinnon asking the society especially men to go thoroughly from all the perspectives and comparing the reports of sex with the way of pornography portrays sex, and claims that they all look very much alike.

If we actually look from the bigger picture, the only difference between rape, pornography and prostitution is on the part of consent though on paragraph (e) of Malaysian Penal Code provides a statutory rape so much like consent does not matter upon the facts of the age of a girl, all these three i.e rape, prostitution and pornography ideas lies onto the idea of a men controlling women. That is when the idea of ‘discrimination’ by the radical feminism view came in. By not portraying the concept of ‘universalism’ and ‘essentialism’ on the question of ‘what is woman?’ radical feminism putting and focusing the public sphere versus private sphere.
Quoting one of the quotes and note by one of the feminist philosopher would be one of the best ways to simply projecting the idea of to look this matter at some point where equality would actually be achieved thoroughly.

Robin Morgan in his article entitled Theory and Practice: Pornography and Rape;

“…Rape exists any time sexual intercourse occurs when it has not been initiated by the woman out of her own genuine affection and desire… Anything short of that is, in a radical feminist definition, rape. Because the pressure is there, and it need not be a knife blade against the throat; it’s in his body language, his threat of sulking, his clenched or trembling hands, his self-deprecating humor or angry put–down or silent self–pity at being rejected. How many millions of times have women had sex "willingly" with men they didn't want to have sex with? Even men they loved? How many times have women wished just to sleep instead or read or watch "The Late Show"? It must be clear that, under this definition, most of the decently married bedrooms across America are settings for nightly rape..”

Concluding Remarks

As has been well documented by the feminist legal scholars, although the victim of the crime of rape is the women, the victim of the legal system per se in any prosecution for rape is the women herself. Given the universalism and a historical nature of gender-based violence, the role of law in this regard is both culturally and historically dependent, but also - given the culturally embedded nature of gender-based violence - destined to play a limited role in the eradication of such violence.

Monday, September 30, 2013


Gadis tadi dengan tenang dan ramah menyapa Adha. “Nama awak siapa?”

“Adha. Awak?” Dengan cepat Adha menjawab. 

“Erisha. Nur Elya Erisha.” Jawapan diberi disisip dengan senyuman sebagai tanda persahabatan terjalin.

“Cantik nama, macam tuan dia”. Puji Adha kepada Erisya. Erisya hanya mampu tersenyum malu dengan pujian yang diterima.

Belum sempat Adha meneruskan perbualan pensyarah sudah pun masuk ke dalam bilik kuliah tersebut. Dari raut wajah pensyarah, orangnya kelihatan sungguh serius. Berkaca mata, segak dan tinggi, dalam lingkungan umur 30-an. Masih muda. Salam diberi sebelum mereka diminta untuk membeli buku teks yang telah disarankan bagi kegunaan sepanjang semester pertama ini. Hanya sepatah dua kata yang diberi sebelum pelajar-pelajar kumpulan I diminta untuk bersurai.

Ucapan selamat tinggal sempat diberi oleh Adha kepada Erisya sebelum Adha mengangkat kaki beredar dari bilik kuliah tersebut. Perkara yang bermain di kotak minda Adha cuma dua, menu makanan yang hendak dimakan dan kedai buku yang menjual buku tersebut. Keadaan yang agak riuh di ruang legar di hadapan papan kenyataan membuatkan Adha lemas dan berhasrat untuk terus pulang ke bilik. Nafsu lapar yang memuncak terus tenggelam dalam kealpaan keinginan untuk berehat di bilik berbanding berjalan kaki untuk membeli sarapan. Detik hati Adha, mungkin dia hanya akan makan di waktu tengahari nanti sebelum kuliah Bahasa Inggeris bermula.

Beg yang digendong daripada tadi diletakkan di atas kerusi. Adha terus membenamkan diri di atas keempukkan tilam. Tirai mata dilabuhkan dengan niat merehatkan minda yang penat dalam kekosongan hidup. Dia cuba menyisipkan pelan jangka pendek dalam ruang dan waktu yang ada. Masa dan peluang yang ada tidak harus disia-siakan. Kelak merana diri dalam kealpaan dunia. Dalam kegelapan pancaindera, kotak minda menyusun strategi, hati memerah motivasi, agar diri terus bersemadi, dalam ranjau dan onak sehari-hari.

“Okay Adha, kau kene bergerak, rangka apa pelan dan rancangan yang kau nak buat”. Adha bermonolog.

Jasad yang tadi terdampar dalam keempukkan tilam dibangunkan dengan kudrat yang tersimpan yang dipulas-pulas agar sesuatu yang bermanfaat dapat disemai dalam aktiviti Adha di pagi hari. Buku nota yang tertulis rapi nama Wan Mohd Aidil Adha dikeluarkan dari beg berjenama Nike. Pen Stabilo yang masih berlabelkan tanda harga juga dibawa keluar. Satu demi satu senarai perkara yang hendak dilakukan dicatat agar ia tersemat kemas dalam diri Adha.

“Okay siap! Eh, ada satu lagi yang belum tulis. Hmm, nombor telefon Erisya. Haha” Gelak Adha dalam sandiwara sendiri.

“Tok! Tok! Tok!” Bunyi pintu bilik diketuk.

Gelombang bunyi hasil getaran dan geselan antara tangan si pelaku dan pintu sampai tepat ke gegendang telinga Adha. Langkah diambil, dengan pantas Adha membuka pintu bilik. Kelihatan kelibat seorang lelaki yang agak pendek, namun kacak dan jambu orangnya.

Terdetik di hati Adha berasimilasikan raut wajah yang penuh tanda tanya. “Astaghfirullahaladzim. Betul la kawan-kawan aku cakap. Masuk ‘U’ ni banyak bapok-bapok dan golongan gay”.

Soalan dilontar oleh Adha. “Cari siapa?”

“Kau budak group I jugak kan? Nak join kitorang pegi breakfast tak?” Jawab remaja lelaki tersebut sambil jari menunding ke arah dua orang lelaki yang berdiri di sebelahnya.

“Mak aku cakap jangan keluar dengan orang yang tak dikenali”. Jawab Adha.

“Haha. Menganjing ke apa? Nama aku Safwan, yang gelap-gelap ni Amar dan botak ni askar”. Kata Safwan.

“Askar? Siapa yang bagi nama kau ni?” Balas Adha.

“Nama aku Afif la celaka. Suka suki je bapok ni,” celah Afif.

“Mungkin rambut kau macam baru keluar kem tentera kot. Takpe-takpe, tunggu kejap. Nak ambil wallet aku kejap”. Minta Adha untuk mereka tunggu sebentar di hadapan bilik.

Sunday, July 28, 2013


“kringgg! Kringgg!”

Dengan pantas penggera jam ditutup. Jasad yang dipacu ibarat mayat hidup. Lemah longlai memasuki ruang bilik air. Selesai mandi dan berwudhuk, solat subuh didirikan. Salam diberi di kiri dan kanan menandakan Adha sudah selesai menunaikan ibadah pembuka bagi hari pertama kuliah beliau. Doa dipohon dari pemberi rahmat seisi alam agar hari-hari yang mendatang bakal ditempuh dengan tenang dan mudah. 

Cabaran bagi Adha dihari pertama tidak lain tidak bukan adalah rakan sekelas. Senyum dilempar tatkala Adha menuruni tangga. Mata melilau mencari nama di dalam senarai pelajar, dia tidak tahu apa yang diharapkan olehnya melainkan kekaburan matlamat yang bermain di minda pengelola jasad.

“Haa, ni pun nama aku. Group I”. Adha bermonolog dalaman.

Tiba-tiba kedengaran satu suara menyapa Adha dengan lembut. 

“Maaf, tumpang tanya, awak group I jugak ke? Kelas kt mana ye?” Soal si gadis yang berada betul-betul di belakang Adha.

Orangnya sederhana tinggi, berkulit sawo matang, berbaju kurung merah menyala, rambutnya diikat rapi ke belakang, mukanya ada iras-iras bangsa Cina dan senyumannya cukup menawan. Sapaan gadis berbaju kurung tersebut membuatkan Adha mati kutu. Mulutnya terkunci, dia bagaikan disapa bidadari dunia.

Melihatkan keadaan Adha yang tidak menjawab pertanyaan, seraya gadis tersebut bertanya sekali lagi.

“Awak? Awak group I kan? Kelas dekat mana?” Sekali lagi dengan tenang gadis tersebut mengajukan soalan.

Adha tersentak. Raut wajahnya yang sebentar tadi tergamam memberikan reaksi positif. 

“Oh, hmm, dekat, dekat, ha, Bilik Kuliah 3. Dekat sebelah sini je,” jawab Adha sedikit tergagap.

Gadis tadi yang bertanyakan soalan terus beredar setelah ucapan terima kasih diberi. Adha hanya mengekorinya dari belakang. Tatkala jasad sudah berada di ruang Bilik Kuliah 3, kelihatan kelibat manusia yang sudah memenuhi ruang kosong. Kehadiran Adha dan gadis tadi sedikit pun tidak diendah oleh rakan-rakan sekelasnya yang lain. Adha yang daripada tadi terpacak di hadapan pintu masuk meninjau-ninjau tempat duduk yang masih kosong dipanggil oleh gadis yang menegurnya di hadapan papan kenyataan.

“Awak! Sini, sini. Sini kosong takde orang duduk,” jerit gadis tersebut.

Tanpa sepatah kata, Adha hanya menurut kata dan duduk di sebelah gadis itu. Tubuhnya kaku, suasana janggal mula merasuk diri. Tiada kata yang keluar melainkan lenggok badan dan senyuman yang dilempar oleh Adha sebagai tanda terima kasih. Nota dan pen dibawa keluar. Terdetik rasa sesal di hati Adha kerana menurut kata tanpa terlebih dahulu meninjau andai ada kekosongan di tempat lain.

Pelita Jalanan: "Islam Itu menyeluruh, bang."

"Assalmualaikum warahmatullah.. Assalamualaikum warahmatullah.."

Zikir yang kemudian disusuli dengan doa sentiasa dititipkan. Asar itu di imamkan oleh Imam Ustaz Nazri. Jemaah bersurai dengan iringan selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad s.a.w yang kita cintai. 

Kudratku dikerah untuk pulang ke rumah. Awan berarak mendung membawa khabar rahmat tuhan bakal gugur dibumi Cheras. Sapaan hamba Allah dari belakang menyedarkanku dari lamunan.

"Assalamualaikum sahabat"

"Waalaikumussalam" Jawabku.

"Sahabat nak ke mana?". Soal abang yang berjanggut, berkopiah menjaga sunnah Rasulullah s.a.w. 

"Nak balik la. Kenapa bang?" Ujar saya.

"Hm, kalau tak keberatan, boleh duduk sekejap, dengar Ta'lim. Kat sini setiap kali lepas Asar ada bacaan Ta'lim". Jawab Abang tersebut.

"Oh, boleh-boleh. Saya pun tengah cuti pertengahan semester 3 ni. Seminggu. Kalau dekat Shah Alam, bacaan Ta'lim masa antara Maghrib dan Isya". Celahku. 

Bacaan himpunan hadis tadi benar-benar menggetarkan jiwa kacauku. Mujur cuti singgah sebentar agar beban minda mampu dilepaskan untuk seketika. Bersurainya jemaah tadi dengan salam. Apa yang dicari masih kurang pasti, abang menarik tanganku. 

"Sekejap sahabat. Borak la kejap. Bolehkan?" Soal Abang.

"Boleh boleh, tak kemana pun ni bang". 

"Abang nak nasihatkan je, sahabat hidup, jangan dikejarkan sangat dunia. Akhirat itu lebih penting. Kumpul 'ilmu' dan 'harta' sebagai bekalan kat akhirat kelak. Kalau kita kejar akhirat, dunia akan datang kepada kita[1]. Tengok macam abang, abang tak keje, tapi ada je makanan, hidup je"

[1] Dari Zaid bin Tsabit radhiyallahu ‘anhu beliau berkata: Kami mendengar Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda : “Barangsiapa yang (menjadikan) dunia tujuan utamanya maka Allah akan mencerai-beraikan urusannya dan menjadikan kemiskinan/tidak pernah merasa cukup (selalu ada) di hadapannya, padahal dia tidak akan mendapatkan (harta benda) duniawi melebihi dari apa yang Allah tetapkan baginya. Dan barangsiapa yang (menjadikan) akhirat niat (tujuan utama)nya maka Allah akan menghimpunkan urusannya, menjadikan kekayaan/selalu merasa cukup (ada) dalam hatinya, dan (harta benda) duniawi datang kepadanya dalam keadaan rendah (tidak bernilai di hadapannya)“. HR Ibnu Maja

Kaget. Kata simpul yang diucapkan menenggelamkan pemahaman sebenar ajaran dan bawaan Rasululullah s.a.w dan agama Allah. 

Islam itu syumul. Menyeluruh. Saya tahu, aku manusia yang kadang-kala ditiduri dengan matlamat duniawi yang alpa akan asas cinta Allah lah yang membenihkan dunia yang kita diami. Tapi saya juga fahami, Islam mengajar kita untuk mencari rezeki setelah kewajipan dan hak Dia kita penuhi. 

"Kemudian setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing) dan carilah apa yang kamu hajati apa yang kamu hajati dari limpah kurnia Allah serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan), supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat)" ~ Surah Al Jumu'ah, ayat 10. 

Saya faham, sedang Allah yang memberikan rezeki, doa itu seharusnya seiring dengan usaha. Apa kita lupa pada kisah unta yang ditambat? Apa kita lupa pada kata-kata Umar r.a? Kerana Islam itu menyuruh agar kita berusaha, bukan semata-mata berdiri atas konsep "alaa biarla, da takdir, takde rezeki"

By Syaiful Aidil Muliani

Behind The Wall

The moment when Raihan step in in his house, everything seems so quiet to him. His housemates did not say anything, nor actually give a sign to silent himself. He did what he had to do, unpacking his luggage and putting everything to a place where it supposed to be. 


The unexpected event that denied his beliefs that everything is fine, the mismatch based on astonishment, this was really triggered to the secretion of his adrenaline hormone. Raihan and Khalid rushed themselves into Daniel's room. Not a word could explain their thoughts. Not a word could describe their feelings. They saw a body holding a gun of IOF 32 Revolver laying down on the floor. A dead body.


"knock! knock! knock!"

"Daniel, are you coming out? I bought some Pizza", Raihan asked.

"No, it's okay. I'll be fine. I'm full", Daniel replied.

"Alright. I'll left some Pizza for you"


"You're welcome"

It's already 1.15 pm. Raihan took his car key and went out to Surau. When it comes to weekend, nothing is fun than sitting in the library taking a shot to prepare some notes, otherwise, he'll have to catch up with the lectures.

End the pray with Dua and salam, ensuring that he will not leave the sajdah in rush. He practice what his dad taught him to do.

"Never perform your sollah with mind full of doubtfulness, never pray in the absence of honesty in your heart and never leave your sajdah in rush, because Allah is the Almighty, He, that control every single thing, what's beneath the earth and what lies in the sky. He will ease everything for you when you find your time to worship Him."

It only took 6 minutes from his house to the library by car. Ensuring himself that he will try his best for this semester isn't something easy when he always find himself snowed under the assignment and cases to read. 

(to be continue..)

Thursday, July 25, 2013


Sudah seminggu berlalunya cuti khas setelah selesai sessi orientasi bagi kemasukkan pelajar baru. Esok merupakan hari pertama bagi kuliah pertama Adha. Seperti biasa, mulut Adha terkunci, hatinya masih meratapi kerinduan yang dipendam. Kali ini Adha pulang ke Kuantan seiring dengan rakan-rakan yang baru dikenali semasa minggu orientasi, Az dan Amir rakan sebiliknya. Ketibaan Adha disambut baik oleh mereka. Beg diletak di ruang simpanan bagasi, langkah diambil menaiki bas PlusLiner. 

Setibanya mereka di bumi Kuantan, mata Adha liar mencari teksi. Suasana di terminal bas kuantan agak riuh dengan kehadiran pelancong dan juga pelajar-pelajar. Pelajar senior juga sudah pun pulang dari cuti yang panjang dan akan memulakan kuliah serentak dengan pelajar-pelajar baru. Tenaga dikumpul, suara dilontarkan dengan lantang dan kuat.

“pakcik! Pakcik!” Jerit Adha.

Satu demi satu langkah diambil, dengan perlahan menuju ke Adha.
Wajah Adha sudah mula berkerut. Adha mula bermonolog dalaman sambil merungut. 

“Ahh, lembapnya pakcik ni, dah la tengah penat ni”.

Sapaan diberi, soalan diaju oleh si pemandu teksi tersebut. 

“Ye dik, adik nak kemana?”

“Padang Lalang. Berapa ye kene bayar?” Soal Adha.

“RM10 je dik” Jawab si pemandu teksi dengan tenang.

Melihatkan keadaan teksi disana yang tidak menggunakan meter seperti di Kuala Lumpur, Adha menerima sahaja. Sudah dapat menjangkakan pemandu disana mengambil kesempatan dengan tidak menggunakan meter seperti yang telah ditetapkan.

Berpijaknya Adha dan rakan-rakan dikampus, dengan pantas bagasi diambil, wang dihulur dan terus mengorak langkah mendaki tangga. Sapaan pada jiran bilik langsung tidak diberi. Adha bukanlah seorang yang peramah dan mudah untuk memulakan perbualan, apatah lagi untuk menjalinkan persahabatan. Tiada perkara yang lebih indah dan seronok bagi Adha untuk dilakukan selain tidur. 

Malam sudah menjengah, suasana sepi mula menghadirkan diri. Bulan yang dari tadi melihatkan kelibat seolah-olah menyinarkan pancaran selamat malam pada Adha. Seperti biasa, walaupun Adha bukanlah seorang yang warak, namun menjadi kebiasaan bagi dia untuk setiap kali sebelum memulakan pelayaran bahtera di alam mimpi akan didahului dengan wudhu dan disudahi dengan doa.